Kuvagalleriat

Ihan pihalla -projekti Metsäkankaan perhekeskuksessa kesällä 2015

Kuvataiteilijat Minna Alanko ja Nelli Penna toteuttivat yhteisötaideprojektin Metsäkankaan Pikkulastenkodin takapihan joutomaalla kesällä 2015.
Perhekeskuksella työskennellessään Minna Alanko törmäsi usein lasten majoihin ja rakennusjuttuihin, pahvilaatikkokoteihin, joita rakenneltiin milloin mistäkin käsillä olevasta materiaalista luvan kanssa tai ilman. Perheensä ulkopuolelle sijoitetulle lapselle omalla majalla/tilalla/kodilla on iso symbolinen merkitys – oma paikka suhteessa ympäröivään maailmaan. Myös Perhetyössä yhteisötaiteilijana työskennellyt Nelli Penna kohtasi työssään kodin ja sen ongelmat sekä rikkaudet. Ihan pihalla -projektissa tutkittiin taiteen keinoin yhdessä lasten, vanhempien ja lastensuojelun työntekijöiden kanssa vapaalla maaperällä kysymystä siitä millainen on hyvä koti?

 

”Sä voisit olla täällä aina” näyttely

Taideteoksin ja tarinoin yhteisöntaiteilijoiden työtä esittelevä näyttely järjestettiin Galleria Uudessa Kipinässä Lahdessa 1.12.2013-5.1.2014.

Näyttelyn avajaisiin mennessä yhteisöntaiteilijat ja heidän taiteen tekemisen prosessinsa olivat olleet tavalla jos toisella jo yli tuhannen ihmisen kohdattavissa. Jos asiakkaiden ja työyhteisöjen lisäksi mukaan lasketaan vielä omaiset, puolisot, vanhemmat ja jälkeläiset, loppuu laskutaitomme kesken. ”Sä voisit olla täällä aina” näyttelyssä on esillä osa taiteilijoiden työn tuloksista ja teoksista jotka ovat syntyneet näiden kohtaamisten vaikutuksesta: koskettumisesta ja vastavuoroisesta toisen ihmisen ihmisyydelle alttiiksi asettumisesta.

Näyttelytilojen seinillä kulkevat tekstit ovat yhteisöissä kuultuja lausahduksia.

Kuvat: Juha Arvid Helminen